Ελληνικά Βιολογικά Προϊόντα

TOP 10 Βιολογικών Προϊόντων

Ντομάτα

ντοματα

Βάσει ερευνών, οι ντομάτες βιολογικής καλλιέργειας, παρότι είναι πιο μικρές σε μέγεθος σε σχέση με εκείνες που έχουν καλλιεργηθεί με συμβατικές μεθόδους, περιέχουν υψηλότερες συγκεντρώσεις βιταμίνης C και άλλες ουσίες που μπορούν να αντιμετωπίσουν χρόνιες ασθένειες. Η ντομάτα ευδοκιμεί – κατά κύριο λόγο – σε κλίματα ήπια και ζεστά, γι’ αυτό άλλωστε το μεσογειακό κλίμα θεωρείται ιδανικό για την καλλιέργειά της. Να σημειωθεί ότι δεν μπορεί να αναπτυχθεί ικανοποιητικά σε θερμοκρασίες μικρότερες των 16οC. Παράλληλα, η θερμοκρασία του εδάφους δεν πρέπει να είναι μικρότερη των 14οC, προκειμένου να «πιάσει» η ρίζα του φυτού.

Κρασί

red_wine-7608

Όποιος αγοράζει κρασί, σίγουρα έχει τύχει να δει ετικέτες που αναγράφουν την ένδειξη «Βιολογικό» ή κάτι παρόμοιο. Για ένα – μικρό – ποσοστό οινοφίλων, αυτό αποτελεί ένδειξη ποιότητας, αλλά και κίνητρο για αγορά. Τους περισσότερους, όμως, τους αφήνει παγερά αδιάφορους. Ευκαιρία, λοιπόν, να μάθουμε όλοι τι σημαίνει βιολογικό κρασί (στα αγγλικά «organic wine») και ποιος ο λόγος ύπαρξής του. Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να είμαστε σωστοί και ακριβείς. Γι αυτό το λόγο, χρησιμοποιούμε τον σωστό όρο, ο οποίος είναι «Κρασί από σταφύλια βιολογικής γεωργίας». Κι αυτό γιατί, ούτως ή άλλως, η όποια μη-βιολογική παρέμβαση στην διαδικασία δημιουργίας του κρασιού δεν γίνεται στο οινοποιείο, αλλά στο αμπέλι.

Ελαιόλαδο

paratiritis-argolidas5

Εκτός της Γερμανίας, όμως, εξαγωγές γίνονται και σε χώρες όπως η Αγγλία, η Δανία και η Πολωνία, ενώ πλέον καταγράφεται στροφή και προς τις ΗΠΑ και την Κίνα.Η Κίνα αποτελεί μια «αναδυόμενη» πλην όμως δύσκολή και απαιτητική αγορά! Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι, παρά την κρίση, οι εξαγωγές ελληνικών βιολογικών προϊόντων καταγράφουν σταθερή άνοδο, με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ να εμφανίζονται… αγαπημένοι πελάτες των ελληνικών βιολογικών προϊόντων. Το υψηλό εισόδημα των καταναλωτών στο εξωτερικό σε συνδυασμό με το υψηλό επίσης μορφωτικό επίπεδο καθιστούν το συγκεκριμένο Target Group, ιδανικό για εξαγωγή βιολογικού ελαιόλαδου. Φέτος, οι ελληνικές εξαγωγές βιολογικών προϊόντων σημειώνουν αύξηση της τάξης του 5%-6% σε σχέση με πέρσι. Ενδεικτικό της δυναμικής που έχουν στο εξωτερικό τα ελληνικά βιολογικά προϊόντα είναι το παράδειγμα της εταιρείας Gaea, το βιολογικό ελαιόλαδο της οποίας παρουσίασε το 2011 αύξηση των πωλήσεων στη Γερμανία της τάξης του 28% σε σχέση με το 2010. Οι καταλληλότερες ποικιλίες για βιοκαλλιέργεια θεωρούνται εκείνες που παρουσιάζουν ανθεκτικότητα στους εχθρούς και σε ασθένειες και είναι προσαρμοσμένες στις εδαφοκλιματικές συνθήκες της κάθε περιοχής. Ποικιλίες όπως η «Κορωνέικη» και η «Ντόπια λαδοελιά» παρουσιάζουν αρκετή ανθεκτικότητα.

Ελιές

elies-marinarismemes1

Με τις συλλογικές και οµαδικές προσπάθειες η βιοκαλλιέργεια γίνεται πιο εύκολα και τα παραγόµενα ελαιοκοµικά προϊόντα ποιοτικά καλύτερα. Με την Οργάνωση των ελαιοπαραγωγών σε «Οµάδες Παραγωγών» η βιολογική καλλιέργεια της ελιάς έχει καλύτερα αποτελέσµατα. ∆ιευκολύνεται η ενηµέρωση των παραγωγών και αντιµετωπίζονται ευκολότερα τα προβλήµατα που ενδεχομένως παρουσιάζονται στην περιοχή. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνονται ευκολότερα τα απαραίτητα οικονοµικά µεγέθη για παραγωγή και εµπορία (διάθεση) του επώνυµου προϊόντος µιας περιοχής. Τα επώνυµα βιολογικά προϊόντα είναι περισσότερο ανταγωνιστικά και απολαµβάνουν ψηλότερες τιµές στις διεθνείς αγορές.

Σταφίδα

669872

Η διάσημη ελληνική σταφίδα απέκτησε τα τελευταία χρόνια και βιολογική ταυτότητα, με σκοπό την εξαγωγή της σε αγορές της Ευρώπης. Το κόστος παραγωγής μπορεί να είναι μεγάλο, αλλά η αυξανόμενη ζήτηση της βιολογικής σταφίδας στο εξωτερικό μοιάζει να αποτελεί εγγύηση για το εισόδημα των βιοκαλλιεργητών. Τα μικροσκοπικά ζαρωμένα κατάμαυρα μπαλάκια παιχνιδίζουν στο στόμα πριν αρχίσουν να βγάζουν τα πυκνά γευστικά χαρακτηριστικά τους, που αναπτύσσονται σταδιακά. Ιδιαίτερα αφυδατωμένα, διατηρούν όμως τα οργανοληπτικά στοιχεία του σταφυλιού, έχουν μετρημένη γλυκύτητα και ευχάριστη υπόξινη επίγευση. Ομοιόμορφα και πολύ μικρά, καθώς προέρχονται από μικρόρωγη βιολογική κορινθιακή σταφίδα

Αγγούρι

ΑΓΓΟΥΡΙ

Το αγγούρι είναι το τέταρτο πιο καλλιεργήσιμο λαχανικό παγκοσμίως και είναι γνωστό ότι είναι μία από τις καλύτερες τροφές για το ανθρώπινο σώμα. Τα αγγούρια γενικότερα ψεκάζονται με πάρα πολλά φυτοφάρμακα και έτσι είναι σημαντικό να αγοράζεις βιολογικά ή ακόμα καλύτερα να τα καλλιεργείς στον κήπο σου. Το καλοκαίρι είναι η εποχή του και ακόμη κι αυτοί που δεν το πολυσυμπαθούν, δεν γίνεται να μην δοκιμάσουν μια δροσιστική μπουκιά του ή να μην το… τιμήσουν μέσα στη σαλάτα ή ακόμη και στο τζατζίκι που δεν λείπει από κανένα ελληνικό τραπέζι. Πέρα, όμως, από τον σημαντικό ρόλο του στη διατροφή μας, το αγγούρι βρίσκεται και σε διάφορες κρέμες ομορφιάς, ενώ πολλές φορές χρησιμοποιείται και σκέτο πάνω στο δέρμα για να το ανανεώσει και να του μεταφέρει τα οφέλη του.

Αρωματικά

5365_ph1

Μολονότι η Ελλάδα διαθέτει χιλιάδες αρωματικά φυτά και βότανα και θα μπορούσε να είναι σήμερα παγκόσμιος κολοσσός στη βιομηχανία φυσικών καλλυντικών, μόλις τις τελευταίες δεκαετίες έβαλε πλώρη, πρώτα για να πείσει την ελληνική αγορά κι έπειτα για να διεισδύσει στις διεθνείς, έχοντας απέναντί της γιγάντιες πολυεθνικές εταιρείες, που κυριαρχούν στα συμβατικά καλλυντικά.

Πιπεριές

cf83ceb1cebbceaccf84ceb1-cebcceb5-cf80ceb9cf80ceb5cf81ceb9ceadcf82

Οι πιπεριές μαζι με τις μελιτζάνες, τις ντομάτες και τις πατάτες ανήκουν στην οικογένεια στρυχνοειδών (Solanaceae). Η επιστημονική τους ονομασία είναι Capsicum annuum. Οι πιπεριές υπάρχουν σε ποικίλα χρώματα (πράσινο, κίτρινο, πορτοκαλί, κόκκινο, μοβ, καφέ και μαύρο) και σε ποικιλία σχημάτων (σφαιρικό, κωνικό και μακρύ, τοματόμορφο). Η καυστικότητα των πιπεριών ποικίλει αναλόγως της περιεκτικότητάς τους σε μία ουσία που ονομάζεται καψαϊκίνη και μπορεί να είναι ήπια ως και πολύ καυτερή. Η πάπρικα είναι αποξηραμένη πιπεριά σε μορφή σκόνης.

Φέτα

cheese

Η αναγνωρισιμότητα που απολαμβάνουν οι παραγωγοί οι οποίοι ήδη διαθέτουν προϊόντα τους στην αγορά εκμεταλλευόμενοι την πρώτη ύλη που οι ίδιοι παράγουν, άνοιξε την όρεξη και σε άλλους να ακολουθήσουν. Προς αυτή την κατεύθυνση η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας εισήλθε στην αγορά των γαλακτοκομικών ειδών εξαγοράζοντας την πλειοψηφία ενός παραδοσιακού τυροκομείου στον Πυργετό. Η Ένωση παράγει ήδη φέτα με το σήμα Τέμπη. Σημειώνεται ότι ένα 20% της παραγωγής του προϊόντος κατευθύνεται σε αγορές του εξωτερικού- και συγκεκριμένα προς την Ολλανδία και τη Σαουδική Αραβία.

Εσπεριδοειδή

-2_0

Μια από τις σημαντικότερες κατηγορίες βιολογικών προϊόντων με εξαγωγικό χαρακτήρα είναι τα εσπεριδοειδή (πορτοκάλια και λεμόνια). Στη χώρα μας έχουν ξεκινήσει προσπάθειες για την παραγωγή μεταποιημένων προϊόντων από βιολογικά εσπεριδοειδή, όπως χυμοί, μαρμελάδες και γλυκά. Ο όρος εσπεριδοειδή αναφέρεται σε μία ομάδα φυτών που κατατάσσεται στην οικογένεια ρυτοειδή. Είναι χαμηλά δένδρα, που τα φύλλα τους δεν πέφτουν (αειθαλή) και ευδοκιμούν στις τροπικές ή ημιτροπικές και στις εύκρατες χώρες. Στα εσπεριδοειδή ανήκουν: η πορτοκαλιά, η λεμονιά, η γλυκολεμονιά, η μανταρινιά, η νεραντζιά, η κιτριά, η φράπα και το περγαμόντο.