Βιολογική Φέτα

Παρά το γεγονός ότι η βιολογική κτηνοτροφία άρχισε να αναπτύσσεται το 2001 η βιολογική φέτα κερδίζει διαρκώς έδαφος στις ξένες αγορές. Ενας από τους λόγους που έχουν συμβάλει στην ευρεία διάδοση του προϊόντος αυτού είναι το γεγονός ότι η φέτα είναι από τα βασικά προϊόντα στη μεσογειακή διατροφή.

Ατού τα βιολογικά προϊόντα

Τα στενά περιθώρια του Νομού Μαγνησίας, όπου και εδρεύει, πέρασε τα τελευταία χρόνια και η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Βόλου (ΕΒΟΛ), με αποτέλεσμα να διεισδύσει και σε άλλους νομούς (Λάρισα, Φθιώτιδα, Εύβοια, Θεσσαλονίκη) και από το 2007 να κατέβει και στην Αθήνα τοποθετώντας τα προϊόντα της αρχικά στα Α-Β και εν συνεχεία στον Σκλαβενίτη, την Carrefour και τον Βερόπουλο, που απορροφούν περίπου το 95% της παραγωγής, αλλά και σε πολλά σημεία πώλησης βιολογικών προϊόντων. Αν και δραστηριοποιείται σε ολόκληρη την γκάμα των γαλακτοκομικών, τα βιολογικά προϊόντα της (όπως είναι το βιολογικό κατσικίσιο γάλα, η βιολογική φέτα και το βιολογικό γιαούρτι) είναι το συγκριτικό της πλεονέκτημα. Συνολικά σήμερα η ΕΒΟΛ παράγει 28 κωδικούς, ενώ στόχος είναι και οι εξαγωγές.Ανάλογη είναι και η παρουσία της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Τρικάλων. Με 36 κωδικούς στο χαρτοφυλάκιό της, η Ένωση δίνει πολλά χρόνια τώρα δυναμικό «παρών» στον χώρο των γαλακτοκομικών ειδών προσφέροντας στους καταναλωτές προϊόντα με την επωνυμία Τρίκκη.Σήμερα, η γαλακτοβιομηχανία ΤΡΙΚΚΗ εμφιαλώνει περίπου 12.000 τόνους γάλα, αγελαδινό και γίδινο, ενώ στη συγκεκριμένη μονάδα παρασκευάζονται φέτα, κασέρι και ημίσκληρα τυριά, γιαούρτι και βούτυρο. Αν και μέχρι πριν από μερικά χρόνια το σύνολο της παραγωγής της εταιρείας διοχετευόταν στην τοπική αγορά των Τρικάλων και ένα μέρος στη γειτονική Καρδίτσα, σήμερα διατίθεται και σε γειτονικούς νομούς (Λάρισας, Γρεβενών, Κοζάνης, Φλώρινας και Καστοριάς) αλλά και στην Αθήνα. Χαρακτηριστικό της δυναμικής της εταιρείας είναι ότι το μερίδιο αγοράς της στον Νομό Τρικάλων φθάνει σχεδόν το 75%, τόσο στο γάλα όσο και στα τυριά, ενώ στην Καστοριά εκτιμάται στο 50%. Σημαντική είναι η παρουσία και της βιομηχανίας γάλακτος Νεογάλ Α.Ε., βασικός μέτοχος της οποίας είναι η Ένωση Γαλακτοκομικών Συνεταιρισμών Δράμας και Καβάλας. Η εταιρεία, η οποία κατέχει το 70% της αγοράς της Δράμας και το 30% της Καβάλας, διακινεί τα προϊόντα της και στους γειτονικούς Νομούς Σερρών, Κομοτηνής, Θεσσαλονίκης, ενώ επεξεργάζεται ημερησίως περισσότερους από 30 τόνους γάλακτος.Δωδώνη, ΕΒΟΛ, Νεογάλ, ΤΡΙΚΚΗ και οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας και Καλαβρύτων είναι μόνο μερικές από τις ομάδες των παραγωγών γαλακτοκομικών που γεμίζουν τα καλάθια των καταναλωτών σε όλη την Ελλάδα

viologiki-feta-greek-organic-feta-slice6

Η επιτυχία τους άνοιξε την όρεξη και σε άλλους

Η αναγνωρισιμότητα που απολαμβάνουν οι παραγωγοί οι οποίοι ήδη διαθέτουν προϊόντα τους στην αγορά εκμεταλλευόμενοι την πρώτη ύλη που οι ίδιοι παράγουν, άνοιξε την όρεξη και σε άλλους να ακολουθήσουν. Προς αυτή την κατεύθυνση η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας εισήλθε στην αγορά των γαλακτοκομικών ειδών εξαγοράζοντας την πλειοψηφία ενός παραδοσιακού τυροκομείου στον Πυργετό. Η Ένωση παράγει ήδη φέτα με το σήμα Τέμπη. Σημειώνεται ότι ένα 20% της παραγωγής του προϊόντος κατευθύνεται σε αγορές του εξωτερικού- και συγκεκριμένα προς την Ολλανδία και τη Σαουδική Αραβία. Η παραγωγική δυναμικότητα της τυροκομικής μονάδας της ΕΑΣ Λάρισας αναμένεται ότι θα διπλασιαστεί εντός του έτους και θα προσεγγίσει τους 250 τόνους. Εκτός της φέτας, σχεδιάζεται η παραγωγή και άλλων ειδών, όπως γιαούρτης και φρέσκου γάλακτος. Νέα τυροκομική μονάδα εγκαινίασε πρόσφατα και η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Καλαβρύτων. Κύρια δραστηριότητα της ΕΑΣ Καλαβρύτων είναι η συγκέντρωση αιγοπρόβειου γάλακτος και η παραγωγή τυροκομικών προϊόντων (βαρελίσια φέτα ΠΟΠ, ξηρή μυζήθρα, βούτυρο γάλακτος και γκίζα- χλωρή μυζήθρα σε δοχεία). Για την παραγωγή των προϊόντων της χρησιμοποιεί αποκλειστικά ντόπιο γάλα, το οποίο προμηθεύεται από την ευρύτερη περιοχή Καλαβρύτων από 45 πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς. Ο τζίρος της ανέρχεται στα 12 εκατ. ευρώ ετησίως.Μονάδα επεξεργασίας γάλακτος για την παραγωγή παραδοσιακών γαλακτοκομικών προϊόντων αποφάσισε να δημιουργήσει και η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, αλλά και οι συνεταιριστές της Λέσβου.

viologiki-feta-greek-organic-feta-slice7