Βιολογική Σταφίδα

Η διάσημη ελληνική σταφίδα απέκτησε τα τελευταία χρόνια και βιολογική ταυτότητα, με σκοπό την εξαγωγή της σε αγορές της Ευρώπης. Το κόστος παραγωγής μπορεί να είναι μεγάλο, αλλά η αυξανόμενη ζήτηση της βιολογικής σταφίδας στο εξωτερικό μοιάζει να αποτελεί εγγύηση για το εισόδημα των βιοκαλλιεργητών.

Τα μικροσκοπικά ζαρωμένα κατάμαυρα μπαλάκια παιχνιδίζουν στο στόμα πριν αρχίσουν να βγάζουν τα πυκνά γευστικά χαρακτηριστικά τους, που αναπτύσσονται σταδιακά. Ιδιαίτερα αφυδατωμένα, διατηρούν όμως τα οργανοληπτικά στοιχεία του σταφυλιού, έχουν μετρημένη γλυκύτητα και ευχάριστη υπόξινη επίγευση. Ομοιόμορφα και πολύ μικρά, καθώς προέρχονται από μικρόρωγη βιολογική κορινθιακή σταφίδα. Η διαφορά, σύμφωνα με τον παραγωγό Γιώργο Μάζο, προέρχεται κυρίως από τον ήπιο τρόπο ξήρανσης, που γίνεται στη σκιά: η σταφίδα τρυγείται και τοποθετείται τσαμπί τσαμπί σε σύρματα, κάτω από τις “ισκιάδες” όπου θα παραμείνει για να αποξηρανθεί 20-25 ημέρες και κατόπιν μόνο 1-2 ημέρες στον ήλιο. Ετσι, αποφεύγεται η απ’ ευθείας επαφή με τον ήλιο που αλλοιώνει την υφή προκαλώντας “καραμελοποίηση” των σακχάρων. Το ζητούμενο δεν ήταν μόνο μια σταφίδα με πλούσια γεύση και καλή υφή αλλά και ένα εξαιρετικό από άποψη ποιότητος βιολογικό προϊόν με υψηλή διατροφική αξία, γνωστό για την αντιοξειδωτική του δράση.

Raisins_355_355

Η σταφίδα εντυπωσίασε τους κριτές στα φετινά Grate Taste Awards, που της χάρισαν ένα αστέρι. Εμείς, εδώ στο umami, κάναμε τη δική μας γευστική δοκιμή, συγκρίνοντάς την με τρεις ακόμη κορινθιακές σταφίδες και διαπιστώσαμε όσα αναφέρουμε στην αρχή. Οι βιολογικοί αμπελώνες του παππού και καταξιωμένου οινοποιού Θανάση Παπαϊωάννου και οι συμβουλή του για τη διαχείρηση της σταφίδας κατέληξαν στην Golden Black, τη σταφίδα που φαίνεται πως θα κάνει διεθνή καριέρα σαν ένα ιδιαίτερο deli προϊόν. Η κορινθιακή σταφίδα, ας μην το ξεχνάμε, κάποτε υπήρξε το βασικό εξαγώγιμο προϊόν αυτής της χώρας.