Βιολογική Ντομάτα

Με την τιμή παραγωγού για τη βιολογική ντομάτα τσαμπί να είναι σταθερή στο 1,4 ευρώ το κιλό, το κέρδος για τον βιοκαλλιεργητή κυμαίνεται από 0,8 έως 1 ευρώ. Βέβαια, ενώ στη συμβατική καλλιέργεια η απόδοση φτάνει μέχρι 15 τόνους ανά στρέμμα τον χρόνο, η ανώτατη απόδοση στη βιολογική δεν ξεπερνά τους 10 τόνους.

Καλλιέργεια που απορρίπτει τα χημικά λιπάσματα, τα παρασιτοκτόνα και τα τοξικά φυτοφάρμακα, η στρεμματική της απόδοση κυμαίνεται περί τους 10 τόνους ανά στρέμμα, όταν η συμβατική ντομάτα μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τους 15 τόνους. Ωστόσο, με βάση τα δεδομένα της αγοράς εν μέσω κρίσης, η οικονομική απόδοση της βιολογικής ντομάτας μπορεί να πιάσει τα 6.000 ευρώ ανά στρέμμα.

Η ντομάτα ευδοκιμεί – κατά κύριο λόγο – σε κλίματα ήπια και ζεστά, γι’ αυτό άλλωστε το μεσογειακό κλίμα θεωρείται ιδανικό για την καλλιέργειά της. Να σημειωθεί ότι δεν μπορεί να αναπτυχθεί ικανοποιητικά σε θερμοκρασίες μικρότερες των 16οC. Παράλληλα, η θερμοκρασία του εδάφους δεν πρέπει να είναι μικρότερη των 14οC, προκειμένου να «πιάσει» η ρίζα του φυτού.

Όσον αφορά τις εδαφικές της απαιτήσεις, προτιμά αμμοπηλώδη ή πηλοαμμώδη εδάφη, ουδέτερου ph= 6-7, ενώ για να ενισχυθούν οι αποδόσεις, κρίνεται σκόπιμο αρκετό οργανικό λίπασμα. Σύμμαχοι στην καλή ανάπτυξη της είναι το ασβέστιο, το άζωτο και ο φώσφορος. Η φύτευση πραγματοποιείται από τα μέσα της άνοιξης μέχρι της αρχές του καλοκαιριού. Στην περίπτωση των απλών γραμμών φύτευσης, οι αποστάσεις μεταξύ των φυτών πάνω στη γραμμή φύτευσης 45-50 cm. Αντίστοιχα, στην περίπτωση των διπλών γραμμών, η απόσταση μεταξύ των γραμμών της κάθε διπλής γραμμής πρέπει να είναι 50 – 70 cm. Ενώ το πλάτος των διαδρομών κυμαίνεται στα 80 – 100cm. Τα φυτά πάνω σε κάθε γραμμή συνίσταται να απέχουν μεταξύ κατά 45 – 50 cm. Ο αριθμός των φυτών και στις δύο περιπτώσεις αγγίζει τα 2.000 ανά στρέμμα. Η ανάπτυξη, αλλά και οι αποδόσεις της, εξαρτώνται κυρίως από τη σύσταση του εδάφους, τη λίπανσή του και το κλίμα της περιοχής. Για παράδειγμα, σε περιοχή με ζεστό κλίμα – έδαφος και πολύ οργανικό λίπασμα, όταν η καλλιέργεια ξεκινήσει τέλη Φεβρουαρίου, οι ντομάτες θα είναι έτοιμες για συγκομιδή περίπου στα μέσα Ιουλίου.

Βάσει ερευνών, οι ντομάτες βιολογικής καλλιέργειας, παρότι είναι πιο μικρές σε μέγεθος σε σχέση με εκείνες που έχουν καλλιεργηθεί με συμβατικές μεθόδους, περιέχουν υψηλότερες συγκεντρώσεις βιταμίνης C και άλλες ουσίες που μπορούν να αντιμετωπίσουν χρόνιες ασθένειες.