Βιολογικό Ελαιόλαδο

Ενας από τους σημαντικότερους πελάτες του ελληνικού βιολογικού ελαιολάδου είναι η Γερμανία, που χρόνο με τον χρόνο απορροφά ολοένα και μεγαλύτερες ποσότητες. Εκτός της Γερμανίας, όμως, εξαγωγές γίνονται και σε χώρες όπως η Αγγλία, η Δανία και η Πολωνία, ενώ πλέον καταγράφεται στροφή και προς τις ΗΠΑ.

Βιολογικό Ελαιόλαδο είναι το λάδι της Ελιάς που παράγεται σύμφωνα με τις αρχές της βιολογικής γεωργίας. Το βιολογικό ελαιόλαδο είναι το σημαντικότερο από τα ελληνικά αλλά και τα βιολογικά προϊόντα και αποτελεί την βάση της παγκόσμια αναγνωρισμένης για την αξία της για τον σύγχρονο άνθρωπο μεσογειακή, ελληνική, κρητική διατροφή

Το βιολογικό ελαιόλαδο ακουλουθεί και αυτό την κατηγοριοποίηση του λαδιού της Ελιάς γενικά και το κατατάσσουμε σε έξτρα παρθένο βιολογικό ελαιόλαδο με οξύτητα μικρότερη από 0,8 % και σε παρθένο βιολογικό ελαιόλαδο με οξύτητα μικρότερη από 2 %.

viologiko-elaiolado-greek-organic-olive-oil8

Ακριβώς επειδή το ελαιόλαδο είναι τόσο σημαντικό για την διατροφή μας και για την υγεία μας θα ασχοληθούμε με αναλυτικά άρθρα για το βιολογικό ελαιόλαδο και θα κάνουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προσπάθεια για την προβολή του. Κύρια φροντίδα μας θα είναι να αναδείξουμε την αξία του έξτρα παρθένου βιολογικού ελαιόλαδου και φυσικά όλη την αλυσίδα, από τους παραγωγούς του, τους συσκευαστές, τους διακινητές και τα σημεία πώλησης όπου μπορούμε να προμηθευτούμε αυτό το εξαιρετικό προιον της Ελληνικής γης και των ανθρώπων της.

Το ελληνικό ελαιόλαδο είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένο, ενώ το βιολογικό ελληνικό λάδι, έχει κατακτήσει τις αγορές του κόσμου.

Η στροφή στη βιολογική καλλιέργεια ελαιών για παραγωγή ελαιολάδου προσφέρει σίγουρο εισόδημα στον Έλληνα παραγωγό, ενώ ο δρόμος για τις εξαγωγές είναι ανοικτός.

Η τιμή για ένα κιλό βιολογικό λάδι -όταν αυτό είναι τυποποιημένο- είναι διπλάσια, ακόμα και τριπλάσια, σε σχέση με το συμβατικό. Για παράδειγμα, αν ένα κιλό ελαιόλαδο που προέρχεται από συμβατική καλλιέργεια κοστίζει 2 ευρώ, το βιολογικό λάδι κοστίζει 6 ευρώ το κιλό.

Ένας από τους σημαντικότερους πελάτες του ελληνικού βιολογικού ελαιολάδου είναι η Γερμανία, που χρόνο με τον χρόνο απορροφά ολοένα και μεγαλύτερες ποσότητες.

Εκτός της Γερμανίας, όμως, εξαγωγές γίνονται και σε χώρες όπως η Αγγλία, η Δανία και η Πολωνία, ενώ πλέον καταγράφεται στροφή και προς τις ΗΠΑ και την Κίνα.

viologiko-elaiolado-greek-organic-olive-oil3

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι, παρά την κρίση, οι εξαγωγές ελληνικών βιολογικών προϊόντων καταγράφουν σταθερή άνοδο, με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ να εμφανίζονται… αγαπημένοι πελάτες των ελληνικών βιολογικών προϊόντων.

Φέτος, οι ελληνικές εξαγωγές βιολογικών προϊόντων σημειώνουν αύξηση της τάξης του 5%-6% σε σχέση με πέρσι. Ενδεικτικό της δυναμικής που έχουν στο εξωτερικό τα ελληνικά βιολογικά προϊόντα είναι το παράδειγμα της εταιρείας Gaea, το βιολογικό ελαιόλαδο της οποίας παρουσίασε το 2011 αύξηση των πωλήσεων στη Γερμανία της τάξης του 28% σε σχέση με το 2010.

Οι καταλληλότερες ποικιλίες για βιοκαλλιέργεια θεωρούνται εκείνες που παρουσιάζουν ανθεκτικότητα στους εχθρούς και σε ασθένειες και είναι προσαρμοσμένες στις εδαφοκλιματικές συνθήκες της κάθε περιοχής. Ποικιλίες όπως η «Κορωνέικη» και η «Ντόπια λαδοελιά» παρουσιάζουν αρκετή ανθεκτικότητα.

Τι είναι όμως εκείνο που κάνει το βιολογικό λάδι πιο ακριβό και γιατί η ζήτηση από το εξωτερικό -παρά την κρίση- συνεχίζει να είναι μεγάλη;

Είναι το γεγονός ότι η παραγωγή γίνεται με ήπια μέσα και με κατά το δυνατόν φυσικές διεργασίες, χωρίς τη χρήση ουσιών, όπως τα χημικά λιπάσματα, χημικά γεωργικά φάρμακα και ρυθμιστικές ουσίες.

Η Βιολογική Γεωργία χρησιμοποιεί ήπιες τεχνικές καλλιέργειας και μέσα φυτοπροστασίας και λίπανσης, που δεν αποτελούν κίνδυνο για το περιβάλλον, αξιοποιώντας τις σύγχρονες κατακτήσεις της επιστήμης, της εμπειρίας και της ελληνικής παράδοσης. —->Συνεχεια